sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Mihin venytyksesi kohdistuu ?


Lihasten venyttelystä on tehty lukemattomia tieteellisiä tutkimuksia, mutta ihmiskehon
luonteesta johtuen tutkimukset ovat olleet hyvin rajoittuneita.
Lisäksi käsitteet ovat epämääräisiä: venyminen, lihaksen lepopituus, elastisuus, liikkuvuus jne.

Monet venytysoppaat ovat puhdasta perimätietoa, perustumatta mihinkään tieteelliseen tietoon.
Latinankieliset lihasnimet eivät asian tieteellisyyttä paranna. Toisaalta tieteellisyys ei venyttelyssä ehkä olekaan niin tärkeätä kuin venyttelijän omat tuntemukset.

Jokainen voi tehdä yksinkertaisen testin venytyksen kohdistumisesta takareittä venyttämällä.
Nosta jalka   tuolille ( sohvaperunavenyttely kuva ) kantapää tuolia vasten ja venytä takareittä jalka suorana , kuten monissa oppaissa neuvotaan. Missä tuntuu? Todennäköisesti tuntuu hieman pakarassa, polvitaipeessa ja ehkä pohkeessakin, hyvin epämääräiset tuntemukset todennäköisesti.
Tee sama venytys polvi hieman koukussa, rinta polvea kohti ja selkä suorana. Missä tuntuu nyt? Pitäisi tuntua varsinaisen takareiden alueella.

Ensimmäisessä venytyksessä venytys kohdistuu enemmän jänteisiin osiin, jotka venyvät todella vähän ehkä n 2 %. Terveet jänteet kestävät satojen kilon vedon, joten todellisuudessa niiden venyttäminen on vaikeaa ja melko turhaa, verenkierto ei juuri lisäänny, koska verisuoniakin on vähän.
Toisen venytyksen vaikutus polven asennosta riippuen kohdistuu itse lihakseen ja lihas-jänneliitokseen ja näiden venyminen on prosenteissa aivan toista luokkaa. Verenkierron lisääntyminen ja venymisvaikutukset ovat merkittäviä.

Venytyksen vaikutuksen säilyminen on toinen tärkeä asia, ja sen vuoksi suosittelen kaikille  
JÄNNITÄ-RENTOUTA-VENYTÄ  STRETCHING menetelmää, koska sen vaikutuksen on todettu jäävän voimaan muita menetelmiä pidemmäksi aikaa ( Möller ja muut ). Mutta siitä lisää jatkossa.

Ei kommentteja: