keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Jännitys-rentoutus-venytysmenetelmän edut

J-r-v-menetelmällä venyttäen saadaan liikelaajuus laajenemaan enemmän kuin muilla menetelmillä ( Mc Carthy ). Erot saattavat olla useita asteita. Lisäksi liikelaajuudet säilyvät pidempään kuin muilla tavoin venytellen ( Möller M ).

Kaikissa venyttelytavoissa on tärkeintä venyttelyn säännöllinen harjoitteleminen pidempään, jopa kuukausia, jotta venyttelystä olisi jotain hyötyä. Satunnainen silloin tällöin tapahtuva venyttelykin saattaa auttaa vähemmän liikuntaa harrastavaa, mutta todelliset vaikutukset saadaan esille vain pitkäaikaisella harjoittelulla. Lyhyen aikaa kestäneen venytysharjoittelun tulokset häviävät nopeasti.

Yli 30 sekunnin venytyksen kesto ei tuota yhtään parempaa tulosta, toistot aina neljään kertaan sen sijaan lisäävät venyttelyn tuloksia.

J-r-v-menetelmää pidetään yleensä epämielyttävimpänä venyttelymuotona, mutta ehkä on niin että, pieni kipu tuottaa suuremman hyvän, ja kipukynnys ainakin tutkimusten mukaan nousee em menetelmällä. Tunne, jonka kokee, kun lihas jännityksen jälkeen laukeaa taas hieman pidemmälle on hieno.

Revähdysriski j-r-v-menetelmällä venytettäessä on pienempi, koska kontrolli liikelaajuudesta säilyy parempana koko venytyksen ajan.

Ei kommentteja: